Ostropest plamisty

Ostropest plamisty (Silybum marianum), nazywany także ostem, przywędrował do Polski z obszarów śródziemnomorskich. Naturalnie występuje również w Azji Zachodniej a także w niektórych rejonach Azji Środkowej (Indie, Pakistan). Pomimo tego, że występuje w wielu miejscach na świecie, w większości terenów nigdy naturalnie nie rósł – został tam zawleczony lub też rozprzestrzenił się z upraw. W naszym kraju można spotkać plantacje tej rośliny, którą uprawia się ze względu na jej właściwości lecznicze, o których napiszę w dalszej części tego postu.

Ostropest należy do rodziny astrowatych. To wysoka roślina dorastająca nawet do 2-ch metrów wysokości. U podstawy wytwarza rozetę, która osiąga ok 60 cm średnicy. Liście są ciemnozielone z białym wzorem, mają około 50 cm długości i ok. 20 cm szerokości. Na końcach liści znajdują się ostre kolce. Liście wyrastające z łodygi są mniejsze. Kwiaty pojawiają się na szczycie łodyg, w lipcu i sierpniu. Mają one do 5 cm średnicy i są fioletowe. W naszym klimacie ostropest jest rośliną jednoroczną. Poza uprawami spotykany jest w ogrodach, ale także na nieużytkach oraz w zbiorowiskach ruderalnych i synantropijnych.

Ostropest. Rozeta liści.

Ostropest nie jest szczególnie wymagający jeżeli chodzi o glebę, ważne żeby była ona jednak przepuszczalna, ponieważ roślina ta nie lubi zbyt wilgotnego podłoża. Stanowisko powinno  być nasłonecznione i otwarte. Ostropest można wysiewać w kwietniu wprost do gruntu, na głębokość 2-3cm. Po 2-3-ch tygodniach powinny pojawić się pierwsze siewki, a wtedy należy je przerwać co 50-60 cm. Można także przygotować rozsadę w szklarni i po 15 maja (czyli tzw. zimnych ogrodnikach) wysadzić do gruntu.

Ostropest to duża roślina i dobrze wygląda jako soliter, na otwartym terenie w pełnym słońcu z doskonale wybarwionymi liśćmi. Można również sadzić go w grupach. Będzie także doskonałym uzupełnieniem kompozycji naturalistycznych.

Z zasady ostropestu nie trzeba nawozić, ale można go zasilić mieszanką bogatą w fosfor i potas. Ważnym zabiegiem jest odchwaszczanie, należy tylko zachować ostrożność, by się nie pokłóć.

Uprawę ostropestu można poprowadzić na kilka sposobów. Jeżeli zależy nam na ozdobnych liściach, wtedy konieczne jest usuwanie pędów kwiatowych. Pędy kwiatowe można suszyć i wykorzystywać do suchych bukietów.

Kwiatostan ostropestu.

Ostropest uprawiany jest również ze względu na właściwości lecznicze, wtedy musimy doprowadzić roślinę do wydania nasion. Proces dojrzewania nasion jest rozciągnięty w czasie i zazwyczaj trwa od połowy sierpnia do września. Kiedy nasiona zmienią barwę na brązową, należy ściąć koszyczki. Łuski kwiatowe okrywające koszyczki powinny być zaschnięte, a na kwiatostanach pojawić się pierwsze kosmki „dmuchawców”. Owce nie powinny się wysypywać. Koszyczki rozkładamy np. na podłodze w suchym i przewiewnym miejscu. Po kilku dniach nasiona należy „wymłócić” z koszyczków i można je długo przechowywać. W kolejnym sezonie mogą być wysiane ale także można je wykorzystywać jako surowiec lekarski.

Właściwości lecznicze ostropestu są znane już od starożytności. W nasionach zawarte są m.in.: sylimaryna, sylidionina, sylibina, sylichrystyna, witaminy: B2, D, E i K. Ostropest stosuje się głównie w leczeniu wątroby, ale także obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, poprawia pamięć i koncentrację, stosowany jest przy migrenowych bólach głowy.  Wśród wielu jego właściwości wymianę jest również zastawanie w kuchni – z młodych liści robi się sałatki, oraz w kosmetyce – olej z nasion ostropestu nawilża skórę i przyspiesza jej regenerację.

Ostropest może być spożywany profilaktycznie i leczniczo. Nasiona najlepiej mielić samodzielnie, wtedy najdłużej zachowuje swoje właściwości i zjadać 1-2 łyżeczki dziennie, jako dodatek do jogurtów, sałatek, herbaty lub w postaci naparu. Kuracja powinna trwać minimum miesiąc, ale efekty mogą być już widoczne po 2ch tygodniach.

Nie należy podawać ostropestu dzieciom, a osoby o wrażliwszym układzie pokarmowym powinny być ostrożne ponieważ ma on lekko przeczyszczające działanie.

Ostropest jest bez wątpienia wartościową rośliną, warto go mieć w ogrodzie jako ozdobę lub „dla zdrowotności.”

Korzystałam z:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostropest_plamisty

zdjęcia pochodzą z https://pixabay.com/

Komentarze

O Autorze

Cebulki Kwiatowe

Zostaw Odpowiedź